/ Maleisië

De laatste stapjes zijn niet zo zwaar

Tijd vliegt, wordt wel eens gezegd. En inderdaad, dit jaartje Azië is voorbijgevlogen. We stopten nog een paar dagen bij het primair regenwoud Taman Negara, voor we vanuit de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur, terugvlogen naar België. De tijd vloog in het vliegtuig want we draaien onze hand niet meer om voor 12 uren transport. En voor wij, noch het ontvangstcomité het wisten, stonden we op Belgische bodem... klaar voor een steak béarnaise.

Taman Negara is een prachtig natuurgebied. Het is een jungle-oase tussen de plantages die het landschap van Maleisië domineren. Grote dieren komen heel zelden eens piepen maar het is de diversiteit aan planten die dit regenwoud zo uniek maakt. En je hoeft helemaal geen local guide te charteren om de natuurpracht te aanschouwen. En voor de belachelijk lage inkomprijs (25 eurocent) hoef je het ook niet te laten.

We schreven ons toch in voor een 'night jungle walk' waarbij het meest memorabele de gids was die elke lettergreep extra luid en op z'n Amerikaans uitsprak. Voor de rest hadden we er niet zoveel aan om met 20 man langs een knuppelpadje te wandelen op zoek naar dieren die tegen dat de lijn mensen was doorgeschoven al lang gaan vliegen waren. We zagen toch wel wat leuke insecten en ook een slang.

De paden zijn erg goed aangeduid in het nationale park en voor 1 euro kan je slapen in een 'hide', een verblijfplaats met stapelbedden (geen matrassen) dichtbij een drinkplaats voor dieren. Met ons rugzakje trokken we erop uit, naar zo'n hide. Er sliepen nog twee meisjes met hun gids in de hide en normaal zouden er nog drie andere mensen ook gereserveerd hebben. Tegen dat het donker werd, waren die drie nog niet aangekomen en we verwachtten dat ze ook helemaal niet meer zouden opdagen. Rond de hide hingen wat palmcivetkatten rond, grote coole wilde katten. Ze waren niet zo schuw en kwamen dichterbij tot in het licht van de zaklampen. Helaas werd de magie van het moment doorbroken door twee lompe Duitsers en hun zowaar nog lompere Maleisische reisgezel die maar niet wilden snappen dat stilte essentieel is om beesten te zien.

De urban jungle Kuala Lumpur is er ook eentje dat het bezoeken meer dan waard is. We spendeerden 2 dagen aan shoppen, iets dat een jaar lang niet tot onze activiteitenreeks behoorde. Er zijn malls en supermalls genoeg en de prijzen zijn af en toe wel eens veel lager dan bij ons. Met frisse kledij, wat verse electronica en gemengde gevoelens vertrokken we richting de luchthaven.
Een voor ons kort aanvoelende vlucht en hopla... samen ruim 17kg lichter dan 355 dagen geleden zetten we onze eerste stapjes in dezelfde tijd op Belgische bodem. Een aantal drankjes op de luchthaven later waren we onderweg naar huis... Of nee, eerst nog even stoppen om te eten met de familie. Biefstuk-friet met béarnaisesaus. Eindelijk. We genieten terug van de kleine maar oh-zo genietbare geneugten die ons zalige landje te bieden heeft.

De laatste stapjes zijn niet zo zwaar
Share this